سوراخ قلب نوزاد و کودکان یک نوع بیماری مادرزادی محسوب میشود که وقتی والدین نام آن را میشنوند، نگرانی های بسیاری نیز با خود به همراه دارد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی و علم پزشکی بسیاری از بیماریها با دارو و حتی بدون دارو نیز قابل درمان هستند. سوراخ قلب نوعی عارضه قلب است که اگر پزشک بتواند به موقع تشخیص دهد و روشهای درمانی صحیحی را برای این بیماری اعمال کند، بیماری کودک شما به راحتی قابل درمان خواهد بود.
فهرست مطالب
آشنایی با ساختار کلی قلب
یکی از حیاتی ترین قسمتهای بدن انسان که مسئول خون رسانی به سایر اجزای بدن میباشد قلب است. معمولا مشکلات قلبی نگران کننده هستند به دلیل اینکه حیات انسان به این عضو بستگی دارد. برخی از نوزادان نیز به طور مادرزادی با نقص قلبی متولد میشوند.
قلب ساختار بسیار پیچیده و جالبی دارد. در کل قلب ما متشکل از دو قسمت مهم میباشد، به قسمت بالایی قلب دهلیز و به قسمت پایینی نیز بطن میگویند که به وسیله دیوارهای به نام دیواره سپتوم از هم جدا میشوند. بنابراین سپتوم دهلیزی به دیوارهای گفته میشود که این دو قسمت بالایی را از هم جدا کرده و سپتوم بطنی نیز بین دو قسمت پایینی قرارگرفته است.
اکسیژن توسط خون در بدن حمل میشود، از حفره بالا به پایین و از آن نیز به سمت ریه ها هدایت میگردد. زمانی که ریه ها خون اکسیژنداذ را دریافت کردند، این خون به حفره ى بالا و پایین سمت چپ پمپ شده و به کل بدن بازگردانده میشوند.
منظور از سوراخ قلب نوزادان و کودکان چیست ؟
معمولا به طور مادرزادی برخی کودکان دچار عارضه سوراخ قلب شده، که یکی از آنها در دیواره حفره بالایی قرارگرفته و دیگری نیز در حفره پایین قلب مشاهده میشود که به نامهای ASD و VSD شناخته میشوند. وجود سوراخ قلب نوزاد و کودکان مشکلاتی برای عملکرد قلب ایجاد کرده و مانع از حمل درست خون و اکسیژن به بدن میگردد.
البته نکته ای که حائز اهمیت میباشد، این است که کودکان با عارضه سوراخ قلبی میتوانند همانند انسانهای معمولی به طور عادی زندگی کنند و بیماری آنها نیز در طول زمان به مرور بهبود مییابد به شرطی که در اولین فرصت درمان را شروع کنند.
انواع سوراخ قلب نوزادان و کودکان
زمانی که جنین هنوز متولد نشده است، سه سوراخ در قسمت بطن قلب، دهلیز قلب و مجرایی بین شریان ریوی قرار گرفته است که به طور کاملا طبیعی بعد از تولد بسته میشوند، اما در برخی موارد این سوراخ قلب نوزادان و کودکان بسته نشده و اختلالاتی ایجاد میشود که موجب نارساییهای قلبی میگردد.
-
سوراخ بین بطن قلب – VSD
وجود سوراخ در دیواره بین دو بطن راست و چپ قرار دارد در زمان جنینی از ضروریات است. زیرا وظیفه مهمی را برعهده دارد. هنگامی که خون از بطن راست به بطن چپ پمپ شود به وجود این مجرا نیاز دارد. حال بعد از تولد این دیواره باید بسته شود در غیر این صورت کودک دچار عارضه سوراخ بین دو بطن قلب و یا VSD میشود. برای اطلاعات بیشتر در مورد این نوع سوراخ و آشنایی با علائم و روش های درمان می توانید مطلب بیماری VSD – نقص دیواره بین بطنی را مطالعه نمایید.
-
سوراخ بین دهلیزی قلب
عارضه دیگری که به آن اشاره خواهیم کرد، سوراخ بین دو دهلیز است که اگر این سورخ در زمان جنینی بسته باشد، کودک زنده نمیماند. زیرا خون و اکسیژنی دریافت نخواهد کرد. همانند بطن، این سوراخ هم در دوران جنینی خون را از دهلیز راست به دهلیز چپ منتقل میکند. حال زمانی که متولد شد این سوراخ بسته میشود که اگر باز بماند دچار بیماری asd میگردد. برای اطلاعات بیشتر در مورد این نوع سوراخ و آشنایی با علائم و روش های درمان می توانید مطلب بیماری ASD – نقص دیواره بین دهلیزی را مطالعه نمایید.
-
سوراخ بین شریان آئورت و ریوی
حفرهای که بین این دو شریان در زمان جنینی وجود دارد بسیار حیاتی است و کودک برای رشد و تنفس به آن نیاز دارد. این مجرا نیز همانند بطن و دهلیز بعد از تولد بسته میشود و اگر اینطور نشود و روال طبیعی خود را طی نکند کودک با نقص PDA یا مجرای شریانی باز به دنیا خواهد آمد. برای اطلاعات بیشتر در مورد این نوع سوراخ و آشنایی با علائم و روش های درمان می توانید مطلب بیماری PDA – بیماری مجرای شریانی باز را مطالعه نمایید.
علائم و نشانه های سوراخ در قلب نوزادان و کودکان
طبق آمار و ارقام بهدستآمده به این نتیجه رسیدهاند که از هر 1000 نوزادی که متولد میشود، 8 نوزاد به بیماری سوراخ در قلب مبتلا هستند، حال ممکن است که والدین از خود بپرسند، علائم این بیماری چه میباشد؟ با ما همراه باشید تا پاسخ سؤال خود را بیابید.
مهمترین علائم و نشانه های سوراخ در قلب نوزادان و کودکان عبارتند از :
- در بیشتر مواقع ممکن است کودک هیچگونه علائمی از خود نشان ندهد، اما پزشک در زمان تولد میتواند با گوش دادن به صدای ضربان قلب و از غیر عادی بودن آن متوجه شود.
- گاهی اوقات کودک در همان ابتدای تولد قادر نیست به راحتی نفس بکشد و شیر بخورد، اینها از علائم سوراخ در قلب نوزادان و کودکان محسوب میشوند.
- توجه کنید که این بیماری حتماً باید در زمان نوزادی شناسایی و درمان شود و اگر فرزند شما کمی بزرگتر شود مشکلات بیماری نیز همچون تند نفس کشیدن، ناراحتی در هنگام غذا خوردن، عرق کردن و گریه کردن مدام، کاهش وزن و … میگردد.
این بیماری اگر در نوزادی تشخیص داده شود و مورد درمان قرار بگیرد میتواند بهراحتی بهبود یابد، اما اگر کودک شما بزرگتر شد و این علائم را از خود نشان داد میتواند حتی منجر به جراحی نیز شود. برخی از نوزادان نیز بدون هیچگونه دارویی خود به مرورزمان درمان میشوند.
تشخیص بیماری سوراخ در قلب نوزادان و کودکان
زمانی که پزشک به صدای ضربان قلب کودک توجه کند، درصورتی که دچار عارضه قلبی باشد، یک صدای اضافه و غیرعادی به گوش میرسد که به آن سوفل قلب گفته میشود، در این صورت والدین بدون تعلل کودک خود را باید نزد پزشک فوق تخصص قلب اطفال ببرند. پزشک فوق تخصص قلب نیز برای تشخیص دقیق سوراخ قلب نوزاد و یا کودک بنا به تشخیص خود آزمایش هایی را تجویز میکند. مهمترین آزمایش های تشخیصی عبارتند از :
- اشعه ایکس
- نوار قلب
- اکو قلب
اصلی ترین آزمایش برای بررسی وضعیت قلب اکوکاردیوگرام یا همان اکو قلب است که که توسط پزشکان باسابقه و متخصص انجام میشود.پزشک با استفاده از این آزمایش وضعیت قلب کودک اعم از ضربان قلب، میزان جریان خون و فشارخون و … را بررسی کرده و نتیجه را به شما اطلاع میدهند.
مراقبت های لازم از کودکان با عارضه سوراخ قلبی
زمانی که بیماری کودک شما تشخیص داده شد، نیازی به نگران شدن نیست، چرا که با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی روش های درمانی نوینی برای بستن سوراخ قلب حتی در دوران نوزادی وجود دارد . برای مراقبت های لازم از کودکان خود آنها مدام برای چکاب نزد پزش فوق تخصص قلب اطفال ببرید و از بهداشت کودک نیز قافل نشوید.
بهداشت دهان و دندان یکی از عوامل مهم برای کودکان دچار عارضه سوراخ قلب است . باکتری هایی که دردهان و دندان رشد میکنند میتوانند با وارد شدن به جریان خود به قلب رسیده و خطر آفرین شوند. تجویز آنتیبیوتیک نیز به تشخیص دکتر برای درمان میتواند مؤثر واقع شود. زمانی که کودک بهکندی وزن اضافه میکند و یا نمیتواند غذا بخورد حتماً تمام این مواذد را به پزشک اطلاع دهید تا با تجویز دارو درمان را شروع کند.
روش های درمان بیماری سوراخ قلب نوازادان و کودگان
روش درمان بیماری سوراخ قلب با توجه به سن نوزاد/کودک ، اندازه سوراخ و محل قرار گیری سوراخ میتواند متفاوت باشد. خوشبختانه اکثر سوراخ ها بدون هیچ گونه مداخله و با مصرف دارو و گذر زمان بسته میشوند. مهمترین روش های درمان سوراخ قلب عبارتند از:
- تجویز دارو
- انجام کاتتریزاسیون ( آنژیوگرافی اطفال )
در حالیکه عمده آنژیوگرافی های قلبی کودکان به منظور انجام پروسیجرهای درمانی انجام میشوند. اگرچه همکاران فوق تخصص قلب کودکان صلاحیت و توانایی انجام آنژیوگرافی تشخیص را دارا هستند ، آنژیوگرافی درمانی توسط همکاران اینترونشنیست (interventionist) که در این امور آموزش دیده اند انجام می شود. ویدئو های مربوط به درمان با روش کاتتراسیون در قسمت ویدئو های سایت قرار گرفته اند.
- عمل جراحی
برای آشنایی بیشتر با روش های درمان عارضه سواخ قلب میتوانید خدمات تخصصی دکتر وصال را مشاهده نمایید.
رازهای جلوگیری از بیماری مادرزادی
با توجه به تحقسقات انجام شده رواثت مهمترین عامل در به وجود آمدن عارضه قلبی است. معمولا کسانی که وابستگان درجه یک آنها دچار بیماری مادرزادی هستند، فرزندانشان نیز مبتلا میشوند. بر این اساس طبق آمار بدست آمده بیشتر کودکانی که نارسایی قلبی دارند، از این خانواده ها هستند. این افراد باید در زمان بارداری مراقبتهای لازم را انجام دهند و به این توصیه ها نیز عمل کنند.
- دوری از دارو بدون دستور پزشک
- پرهیز از قرار گرفتن در مقابل اشعه
- دوری از امواج صوتی
- معاینه مرتب نوزادان در بدو تولد
سوالهای متداول درباره سوراخ در قلب نوزادان و کودکان
سوالات زیادی در رابطه با سوراخ در قلب نوزادان و کودکان وجود دارد که ما بنا به درخواست کاربران و احترام به نظرات آنان سوالات را مطرح کرده و در جهت پاسخگویی به پرسشهای شما، آنها را لیست کردهایم:
- آیا تشخیص این عارضه در دوران جنینی امکان پذیر است؟
در هفته هشتم بارداری قلب کودک شکل میگیرد، سونوگرافی که مادر به طور مدام انجام میدهد، میتواند برخی از نواقص قلبی را نشان دهد و اگر مشکلی باشد از طریق غربالگری مورد بررسی قرار میگیرد. در حال حاظر می توان با استفاده از اکو قلب جنین به طور کامل در دوران جنینی ساخمان قلب را مورد بررسی قرار داد.
- آیا علائم بیماری سوراخ قلبی در همان ماه اول تولد قابل مشاهده است؟
خیر سیستم بدنی و نوع بیماری در هر کودک با هم تفاوت دارد و ممکن است که در ماه اول تولد هیچگونه علائمی از خود نشان ندهد.
- چه آزمایشاتی برای تشخیص بیماری انجام میگردد؟
مهمترین آزمایش برای تشخیص سوراخ قلب “اکو قلب” است که توسط پزشک فوق تخصص قلب اطفال انجام میشود.
- آیا جراحی برای همه نوزادان سوراخ قلب لازم است؟
خیر , با توجه به پیشرفت تکتولوژی بسیاری از بیماران با روش آنژیوگرافی توسط اینترونشن اطفال قابل درمان هستند و گزینه جراحی به عنوان آخرین راه حل مطرح میشود.
دکتر احمد وصال فوق تخصص قلب اطفال و اینترونشن قلب کودکان و بزرگسالان
سلام