بیماری هایی که بر سیستم گردش خون تاثیر می گذارند

قلب و تمام عروق خونی که در قسمت های مختلف بدن به صورت یک شبکه وجود دارند و مواد مغذی و اکسیژن را به سلول های بدن می رسانند، با هم سیستم گردش خون یا سیستم قلبی عروقی را تشکیل می دهند.

وظیفه اصلی قلب پمپاژ خون به قسمت های مختلف بدن است. اکسیژنی که در هنگام دم وارد ریه ها می شود با خونی که در این قسمت وجود دارد مخلوط می شود و به وسیله پمپاژ قلب به تمام نقاط بدن انتقال می یابد.

همانطور که می دانید قلب دارای چهار قسمت اصلی است، نام این بخش ها دهلیز چپ دهلیز راست بدن راست و بطن چپ است. این حفره ها از طریق دریچه های یک طرفه از هم مجزا می شود. این حالت باعث می شود که خون در یک جهت جریان پیدا کند.

خونی که در رگ ها وجود دارد به قلب انتقال می یابد و باز به بدن برمی گردد. زمانی که این سیستم گردش خون با اختلال مواجه شود، بیماری های قلبی و عروقی اتفاق می افتد. اختلال کوچک در این جریان خون باعث ایجاد مشکل در کل این سیستم می شود.

15 بیماری اثرگذار روی سیستم گردش خون

14 بیماری اثرگذار روی سیستم گردش خون

در این قسمت از مطلب می.خواهیم بیماری‌هایی که بر سیستم گردش خون تاثیر می گذارند را بشناسیم. این آگاهی به ما کمک می کند تا از ابتلا به بیماری های قلبی جلوگیری کنیم. بیماری هایی مانند PFO  – مجرای بین دهلیزی باز , بیماری VSD یا همان نقص دیواره بین بطنی  و بیماری ASD از جمله بیماری های مادرزادی قلی هستند که روی عملکرد صحیح سیستم قلب و عروق تاثیر میگذارند.

1 – گرفتگی عروق

زمانی که رسوبات چربی در رگ ها ایجاد شوند، جریان خون با مشکل مواجه می شود و انعطاف پذیری رگ ها کم می شود. این بیماری را گرفتگی عروق یا تصلب شرایین می گویند. رژیم های غذایی بسیار چرب عامل اصلی ایجاد این بیماری است.

زمانی که رگ ها به هم بچسبند و جریان خون به راحتی صورت نگیرد، فشار خون هم بالا می رود و قلب و کلیه ها دچار آسیب می شود و حتی امکان ابتلا به سکته مغزی بسیار بالا می رود. نام دیگر بیماری تصلب شرایین ،  آترواسکلروزیس (atherosclerosis) می باشد.

2 – آریتمی ضربان قلب

از دیگر بیماری هایی که بر سیستم گردش خون تاثیر می گذارند، آریتمی و دیس ریتمی را می توان نام برد که به ضربان قلب اشاره دارد. آریتمی به معنای بدون ریتم بودن و دیس ریتمی به معنای ریتم غیر طبیعی است.

3 – سکته قلبی

حمله قلبی یا انفارکتوس میوکارد (MI) از دیگر بیماری هایی است که بر گردش خون تاثیر می گذارند. حمله قلبی با قطع جریان خون از قلب اتفاق می افتد. در اغلب موارد ایجاد لخته خون باعث قطعی جریان می شود حملات قلبی شدت متفاوتی دارند و برخی از آنان عوارض جزئی دارند و برخی دیگر می‌توانند زندگی فرد را تهدید کند.

4 – سکته مغزی

سکته مغزی عارضه ای بسیار خطرناک است که در اثر مسدود شدن یکی از راه‌های منتهی به مغز اتفاق می افتد. در این شرایط جریان خون به مغز متوقف می شوند و اکسیژن به آن نمی رسد، در نتیجه سکته مغزی اتفاق می افتد.

5 – فشار خون بالا

فشار خون بالا از بیماری های خطرناک است که برای انسان ممکن است اتفاق بیفتد. فشار خون بالا به حالتی گفته می شود که شریان خون درون عروق از حالت طبیعی بیشتر باشد و فشاری را به دیواره رگ ها وارد کند.

سکته قلبی، از دست دادن بینایی، حمله قلبی، نارسایی قلبی، بیماری های کلیوی و کاهش عملکرد جنسی از جمله مواردی است که در اثر این بیماری ایجاد می شود.

مشکلات دریچه میترال

6 – مشکلات دریچه میترال

افتادگی دریچه میترال

دریچه میترال قسمتی است که خونه اکسیژن دار قلب را به سایر قسمتهای بدن پمپاژ می کند. زمانی که دریچه میترال به طور کامل بسته نشود، برآمده یا افتاده می شود. این بیماری افتادگی دریچه میترال نام دارد و در لیست بیماری هایی که بر سیستم گردش خون تاثیر می گذارند، قرار می گیرد.

نارسایی دریچه میترال

این بیماری هم به دریچه میترال مربوط می شود، زمانی اتفاق می‌افتد که دریچه در تمام طول مسیر بسته نشود. این امر باعث می‌شود که مقداری از خون تازه اکسیژن دار به عقب جریان پیدا کند.

تنگی میترال

از بیماری هایی که بر سیستم گردش خون تاثیر می گذارند، تنگی میترال را هم می توان نام برد. این عارضه به این صورت است که دریچه میترال از حالت عادی باریک تر است. در نتیجه جریان خون با سرعت کافی نمی تواند از آن عبور کند. در واقع جلوی جریان صاف و سریع خون گرفته می‌شود.

7 – آنژین صدری

زمانی که مقدار خون کافی به قلب نرسد، درد در ناحیه قفسه سینه احساس می شود. این بیماری را آنژین صدری می گویند. بیشتر بیمارانی که که به این عارضه مبتلا هستند، احساس فشار یا له شدن در قفسه سینه را دارند. از دیگر علائم این بیماری احساس تنگی نفس، خستگی وحالت تهوع است.

8 – آریتمی ضربان قلب

از دیگر بیماری هایی که بر سیستم گردش خون تاثیر می گذارند، آریتمی و دیس ریتمی را می توان نام برد که به ضربان قلب اشاره دارد. آریتمی به معنای بدون ریتم بودن و دیس ریتمی به معنای ریتم غیر طبیعی است.

9 – ایسکمی قلبی

در زمانی که ماهیچه قلب اکسیژن کافی برای عملکرد درست خود را دریافت نکند، ایسکمی قلب اتفاق می‌افتد. این حالت چیزی شبیه به درد آنژین است. افرادی که به ایسکمی قلب دچار می شوند احساسی شبیه به حمله قلبی را تجربه می‌کنند.

10 – کلسترول بالا

یکی دیگر از شایع‌ترین بیماری هایی که بر گردش خون تاثیر می گذارد، کلسترول بالاست. کلسترول به طور طبیعی در بدن وجود دارد، اما زمانی که از حد طبیعی خود بیشتر بشود در داخل رگ های بدن رسوب می کند و باعث انسداد جریان خون می شود.

به دنبال آن فشار خون بالا می رود و قلب آسیب می بیند. کلسترول در اثر تغذیه ناسالم، کم تحرکی و یا زمینه ژنتیکی بالا می رود.

11 – نارسایی قلبی

نارسایی قلبی در زمانی اتفاق می افتد که قلب نتواند خون را به طور موثر و طبیعی در قسمت های مختلف بدن پمپاژ کند. افراد مبتلا به نارسایی قلبی دچار خستگی، تنگی نفس و سرفه می شوند. انجام اعمال ساده مانند پیاده روی و بالا رفتن از پله برای افرادی که به این عارضه مبتلا هستند به سختی قابل انجام است.

12 – آنوریسم آئورت

آنوریسم آئورت یکی دیگر از بیماری هایی که بر گردش خون تاثیر می گذارد. این مشکل باعث تورم غیر طبیعی در دیواره رگ ها می شود و حالتی بادکنک مانند ایجاد می کند که ممکن است منجر به ترکیدن رگ شود. علت این بیماری ضعیف شدن دیواره شریان است که در آن فرم طبیعی رگ ها از بین می رود. این بیماری هم در صورت رخ دادن نیاز به مراجعه سریع به پزشک دارد.

13 – بیماری شریان محیطی – PAD

زمانی که به علت تنگ شدن شریان هایی که به پاها، معده، بازوها و سر منتهی می شود خون کمتری به این اندام ها برسد بیماری شریان محیطی یا PAD اتفاق می افتد. به دنبال این عارضه جریان خون به سلول ها، بافت ها، اندامها و مغز کاهش می یابد و موجب آسیب به آن ها می شود. این بیماری بیشتر در افراد مسن دیده می‌شود و نام دیگر آن بیماری عروق محیطی است.

14 – ترومبوآمبولی وریدی – VTE

یکی دیگر از بیماری های که لازم است در این بخش به آن اشاره کنیم ترومبوآمبولی وریدی است. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که یک لخته خون در رگ گیر کند و جریان خون نتواند عبور کند. این عارضه بسیار خطرناک است و نیاز به مراجعه سریع به پزشک دارد.

پیشگری از بیماری های سیستم گردش خون

پیشگری از بیماری های سیستم گردش خون

علت بسیاری از این بیماری های قلبی برای پزشکان هنوز به طور کامل مشخص نشده، اما مواردی توسط پزشکان توصیه می شود که خطر ابتلا به آن ها را کاهش می‌دهد. توجه داشته باشید که بسیاری از بیماری های سیستم گردش خون به یکدیگر مرتبط هستند.

برای مثال فشار خون و تاثیر آن بر عروق خونی و دیگر قسمت های سیستم گردش خون، کلسترول که باعث تنگ شدن رگ ها می شود و احتمال ایجاد لخته خون را افزایش می دهد. اضافه وزن همینطور در سیستم گردش خون تاثیر منفی دارد.

رژیم های غذایی سالم و کم چرب می توانند خطر ابتلا به مشکلات سیستم گردش خون را بسیار کاهش دهند. انجام فعالیت های ورزشی به صورت منظم کلسترول و چاقی را کنترل می کنند. در نتیجه فشار خون کاهش می یابد و همه اینها به سلامت گردش خون و قلب کمک می کنند.

 افرادی که به صورت وراثتی دارای بیماری های گردش خون هستند، بیشتر به مشکلات سیستم گردش خون مبتلا می شوند. اما با تغذیه و ورزش و سبک زندگی سالم می تواند تا حد زیادی از بروز این مشکلات جلوگیری کرد.

تاثیر سیگار کشیدن روی بیماری های گردش خون

توجه داشته باشید مواد سمی موجود در تنباکو باعث تنگ شدن رگ ها و ایجاد لخته خون می شوند. پس مصرف سیگار می تواند خطر ابتلا به بیماری گردش خون را افزایش دهد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم ؟

در بیماری های گردش خون به ویژه بیماری هایی مانند سکته مغزی، حمله قلبی و آنوریسم نیاز به مراجعه فوری به پزشک وجود دارد. افرادی که به مشکلات قلبی مشکوک هستند و درد در ناحیه قلب خود احساس می کنند باید به متخصص قلب و عروق مراجعه کنند. آن ها می توانند از پزشک خود بخواهند تا شیوه زندگی سالم را برای آنان توضیح دهد.

درمان بیماری های گردش خون

درمان بیماری های گردش خون

بیماری های سیستم گردش خون به صورتی هستند که به مشکلات زمینه ای بسیار بستگی دارند. بیماریهایی مانند سکته مغزی، حمله قلبی و آنوریسم نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارند.

 در غیر این صورت می توانند تهدید کننده زندگی شخص باشند. سایر بیماری های قلبی مانند آنژین با مراجعه به پزشک و مصرف دارو قابل کنترل هستند. فراموش نکنید که تغذیه سالم، ورزش منظم و دوری از دخانیات می تواند ریسک ابتلا به بیماری های سیستم گردش خون را را به شدت کاهش دهد.

 

دکتر احمد وصال فوق تخصص قلب اطفال و اینترونشن قلب کودکان و بزرگسالان