همانژیوم یک توده عروقی خوش خیم است که روی پوست یا زیر پوست که معمولاً در عرض دو الی سه هفته اول تولد ظاهر می شود. از هر ۲۰ شیرخوار یکی ممکن است همانژیوم داشته باشد.

همانژیوم های شیرخواری در ابتدا یک فاز پیشرونده (پرولیفراتیو) دارند که در طی چند ماه اول اندازه آنها افزایش می یابد سپس وارد یک دوره ثبات شده و نهایتا عموم آنها وارد فاز پس رفت (invoution) می شوند.

اکثر همانژیوم ها طی سه الی پنج سال اول عمر از بین می‌رود.

علت همانژیوم

علت همانژیوم مشخص نیست و به مصرف داروها توسط مادر در بارداری ربطی ندارد. همانژیوم ها در دختر بچه ها و فرزندان نارس شایع‌تر است.

انواع همانژیوم

همانژیوم ها را از نظر بالینی به سه فرم سطحی و عمقی و مختلط تقسیم می کنند.

همانژیوم فرم سطحی

فرم سطحی شایع ترین فرم است و به صورت یک توده قرمز رنگ برجسته بر روی پوست بدن ظاهر شود. همانژیوم ها هر جای ممکن است ظاهر شوند از جمله روی صورت (بینی ، گوشها ، گونه ، لب ها) ، دست ، پا و تنه.

همانژیوم فرم عمقی

فرم عمقی معمولاً به رنگ آبی و کبود تظاهر کرده و به صورت عمقی لمس می شوند.

همانژیوم ها عموماً به جز مسائل زیبایی خطر و عوارضی ندارد اگرچه زخم شدن آنها می‌تواند موجب درد و عفونت شود. البته آنهایی که در نواحی حساس مثل چشم هستند ممکن است باعث اختلال بینایی شوند.

بعضی از همانژیوم ها با توجه به محل خود نیاز به بررسی‌های بیشتری دارد که پزشک معالج راهنمایی‌های لازم را به والدین می کند. مثلاً همانژیوم روی مهره‌ها ممکن است همراه با نقایص ستون فقرات باشد یا بعضی از همانژیوم ها ممکن است متعدد باشند و ارگان‌های داخلی مانند مغز , کبد و راه‌های هوایی را نیز درگیر کند.

آیا کودک کودک من که همانژیوم دارد نیاز به درمان دارد؟

اکثر همانژیوم ها خودبه‌خود و طی زمان پسرفت می کنند. اگر چه گاه تا سالها نیز به طول می انجامند. روند درمان بسته به سن / محل / عوارض و … در هر فرد جداگانه طرح ریزی می‌شود.

چه درمان‌هایی برای همانژیوم شیرخواری وجود دارد ؟

  1. روش اول صبر کردن است در بسیاری ممکن است با گذشت زمان بهبودی حاصل شود
  2. دارو درمانی، گاه بسته به مورد داروهای مانند: پروپرانولول و کورتون توسط پزشک معالج توصیه می‌شود.
    هیچگاه داروها نباید خودسرانه و بدون نظارت پزشک متخصص شروع شود.
  3. لیزر معمولا برای همانژیوم های زخمی شده استفاده می‌شود ولی مانع رشد همانژیوم نمیشود.
  4. جراحی برای مواردی هم مواردی که همانژیوم ها بزرگ و دردناک بوده و به داروها پاسخ نداده اند و یا مواردی که به علت محل ضایعه ، عوارضی مانند اختلال بینایی یا اختلال تنفسی ایجاد کرده اند، توصیه میشود.

دکتر احمد وصال فوق تخصص قلب اطفال و اینترونشن قلب کودکان و بزرگسالان